Teplé počasí s místními jarními přeháňkami či bouřkami

Další dny budou velice teplé, oproti průměrným hodnotám pro současné období se bude jednat o výrazně nadprůměrné počasí. Očekáváme převážně polojasno nebo oblačno s tím, že se místy budou tvořit přeháňky nebo bouřky – souhrnně řečeno konvektivní lokální srážky, jejich předpověď je obtížná často i na 24 hodin dopředu. Pravděpodobně nejvíce by jich mělo být v neděli, kdy očekáváme přechod frontálního systému v podobě studené fronty, která by se nad naším územím měla vlnit, o to obtížnější bude zajisté také prognóza polohy a postupu frontální vlny v konkrétní čas a s tím související vydatnost a obecně výskyt srážek nejen ohledně určité lokality, ale i obecně ve vztahu k ČR. Současné modely se přiklánějí k velmi teplému počasí, které by mělo být pouze přerušeno v polovině příštího týdne. Místy se objeví již výše zmíněné konvektivní srážky, přechodně může být ale až slunečno. Příští středu se objeví výraznější srážky na další studené frontě, která by měla ukončit alespoň přechodně velice teplé počasí, které pokoří zejména na počátku příštího týdne v ČR opět i nějaké rekordy.

O víkendu bude hezky, ale srážkám se nevyhneme

Polojasno až oblačno, místy přechodně i slunečno. To ovšem místy doplní přeháňky a také bouřky s teplotami v maximech nejčastěji kolem 20°C, v nočních a ranních minimech pak kolem 10°C. Takový bude nadcházející víkend. Bude se jednat o teploty pro toto období dosti nadprůměrné, srážky čekáme lokálního rázu, nebude se jednat o žádný trvalejší déšť při zcela zataženém počasí jako například při přechodu fronty v neděli 23.3.2014. Ani vítr by neměl o víkendu výrazněji foukat, očekáváme JV/V proudění s rychlostí větru od 1 do 6°C a zajisté bez nárazů. Vítr může ovšem přechodně zesílit při přechodu přeháňky a zejména bouřky přes danou lokalitu, jedná se tedy o přechodné zesílení větru v daném místě. jinými slovy v místě, kde se přímo vyskytuje daná přeháňka či bouřka a nebo v jejich těsném okolí. V těchto případech může mít vítr i nárazy, ale ty nebudou nijak výrazné.

Příští týden přijde ochlazení, ale pravděpodobně nepotrvá dlouho

Současné modely vidí teploty v příští týdnu také jako nadprůměrné z hlediska k dlouhodobému normálu pro toto období a je možné jejich trend a obecně trend počasí charakterizovat jako „přestávku“ od velmi teplého počasí (téměř letního) v podobě mírného ochlazení. Srážky očekáváme zejména při přechodu studené fronty, která ochlazení přinese, objevit se zajisté mohou i bouřky, záležet bude ale na mnoha faktorech, například na době přechodu fronty a spoustě dalších podmínek pro vývoj a rozvoj konvekce.

Před rokem sněžení, noční mrazy a přes den teploty kolem 5°C

Pokud vzpomínáte, tak v loňském roce byl i začátek dubna velice studený. Zima se nechtěla vzdát své vlády. Na Velikonoce, které připadly na 1. dubna, ležel na mnohých místech sníh a mnohde ho nebylo málo, sněžilo i v nížinách při teplotách kolem 4-5°C. O teplotách nad 20°C nemohla být ještě několik dní řeč, letos nám to počasí zatím vynahrazuje.

Přeháňky či bouřky mohou být velice lokální záležitostí

O tom, že může v místě A vydatně pršet a v 5km vzdáleném místě B může svítit sluníčko se asi přesvědčil v praxi každý. Přeháňky či bouřky se vyskytují svou lokálností, srážky tohoto typu (konvektivní) neřeší sucho, alespoň ne dlouhodobě. Co se týče hydrologického sucha, jsou téměř hydrologicky nevýznamné. Často se jedná o prudké srážky, které stečou po svazích a nezavlaží. Nyní trocha teorie – rozdíl mezi přeháňkou a občasným deštěm:

Přeháňka = náhlý příchod srážkové oblačnosti, zasahující malé území. Mezi jednotlivými přeháňkami se výrazněji protrhává oblačnost, může být i slunečno.

Občasný déšť = srážkové pásy s většími nebo menšími pauzami ve výskytu srážek, převládající velká oblačnost, tj. oblačno až zataženo.

Znaky přeháněk: (v případě bleskových výbojů bouřek)

Náhlost příchodu srážek

> Výraznější protrhání oblačnosti po odchod srážek

> Častá prudkost srážek

Malý rozsah srážek, zasáhne většinou malé území

Jaké počasí nás čeká v dalších 7 dnech?

Pá 4.4.: polojasno přeháňky, min. 10/6°C, max. 19/23°C

So 5.4.: polojasno přeháňky, min. 11/7°C, max. 17/21°C

Ne 6.4.: oblačno přeháňky bouřky, min. 8/4°C, max. 17/21°C

Po 7.4.: oblačno přeháňky, min. 11/7°C, max. 18/22°C

Út 8.4.: oblačno déšť, min. 12/8°C, max. 20/24°C

St 9.4.: polojasno přeháňky, min. 8/4°C, max. 10/14°C

Čt 10.4.: polojasno přeháňky, min. 4/0°C, max. 10/14°C

Pá 11.4.: slunečno, min. 4/4°C, max. 14/18°C

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv