Pěstování hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je u nás stále oblíbenější houbou. Lze ji připravit na mnoho různých způsobů a často dokáže chuťově nahradit maso. Málokdo ví, že hlíva je dřevokazná houba, která parazituje na mrtvém dřevě, čerpá z něj živiny a postupně ho rozkládá. Hlíva ústřičná je navíc známá svými léčivými účinky a prospívá lidem, které trápí třeba vysoký cholesterol nebo srdeční problémy.

 

Hlívu ústřičnou i další dřevokazné houby si můžeme vypěstovat i sami během celého roku. A od jara do podzimu je můžeme pěstovat venku. Mezi nejčastěji pěstované druhy patří penízovka sametonohá, houževnatec jedlý, Jidášovo ucho a samozřejmě hlíva ústřičná.

 

K pěstování hlívy potřebujete sadbu, a to buď zrnitou, nebo kolíčky. Zrnitá sadba je univerzální pro všechny dřevokazné houby. Kolíčky se přidávají do vyvrtaných děr ve dřevě a zatmelují se silikonem nebo dřevařským tmelem. Sadby se dají koupit v různých hobby marketech nebo na internetu. Velmi důležitá je teplota, ve které houby mohou růst. Zezačátku, kdy podhoubí prorůstá celým substrátem, je potřeba vysoká teplota – 24 až 29 stupňů Celsia. Následně musíte substrát přemístit do chladnějšího prostředí, kde je kolem 14 stupňů. Největší teplo bývá ve sklenících nebo v kotelnách. Chladněji zase ve sklepě.

 

Houby můžeme pěstovat na dřevě, hodí se k tomu špalíky dřeva z habru nebo olše. Nedoporučují se vůbec jehličnany, těm se tedy snažte vyhnout. Pomocí pili nebo vrtačky si připravíte do dřeva díry. Tento postup vždy najdete na obalu sadby. Důležité je vědět, že pěstování na dřevě trvá vždy delší dobu. Druhou variantou je pěstování na substrátu. Nejlepší je koupit si speciální substrát určený pro pěstovány hlívy ústřičné. Sehnat můžete substráty od jednoho do patnácti kilogramů.

 

Hlíva ústřičná vyžaduje k pěstování specifické podmínky. Jelikož hlíva vytváří plodnice na kmenech stromů, lze ji pěstovat na špalcích z topolů, osik, jasanů, ořešáku a dalších listnatých stromů. Je dobré špalek umístit do pytle z umělé hmoty. Pokud bude mít hlíva optimální teplotu, proroste do dřeva za 2 – 3 měsíce. Ve chvíli, kdy je hlíva už prorostlá, můžeme špalek vyndat z pytle a řeznou plochou ho uložit do jamky v půdě tak, aby 2/3 špalku byly nad povrchem půdy. Nejlepší je stinné místo pod stromem, vysoká tráva nebo hustý keř, kam nemůže vítr, který by vysušil povrch dřeva. Podle potřeby zaléváme hlívu vodou. Plodnice houba vytváří až na podzim po prvních mrazících.

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv