Teplé počasí, aneb o obrat počasí o 180 stupňů

Minulý týden byl ve znamení mrazivého severního proudění s výskytem teploty trvale pod bodem mrazu, často i pod -5°C a v nočních minimech klesaly teploty i v nehorských oblastech běžně pod -10°C, místy pod -15°C. Nejnižší teplota činila -35.3°C na šumavské Rokytské slati a byla změřena v pátek 22. ledna 2016, což byla zatím nejstudenější noc v letošní zimní sezóně. I když v sobotu ráno a dopoledne při poměrně nízkých teplotách sněžilo a sníh dělal opět problémy na silnicích, tak večer na jihozápadě Čech již v přílivu teplého vzduchu tál. Tento týden přináší ovšem zcela opačný průběh počasí. Synoptická situace se razantně změnila a od jihozápadu na naše území proniká teplý vzduch, který je zároveň vlhký. Přes naše území začínají putovat jednotlivé frontální systémy z Atlantiku a taková cirkulace znamená vždy oproti danému období vysoce nadprůměrné teploty s tím, že teplý vzduch proniká i do vyšších hladin atmosféry a obleva se dotýká i horských oblastí.

Nyní se vracíme ke stejnému trendu počasí, který převládal po většinu prosince loňského roku. Jakmile se jaksi probudí Atlantik, tak hned tak neusne.

Teploty překročí i 10°C, obleva i na horách

V nižších polohách dochází a bude docházet k poměrně rychlému tání sněhu, neboť teploty zde nebudou v nejbližších dnech ani v nočních hodinách klesat pod bod mrazu. Na horách očekáváme oblevu také, ale bude postupnější. V minulých dvou týdnech tam napadlo poměrně hodně sněhu, zejména na Šumavě, dále v Krkonoších a Jeseníkách. Kvalita sněhu se ovšem s oteplením výrazně zhoršila a další dny nabídnou stále horší podmínky pro lyžování. Teploty se budou v tomto týdnu často blížit 10°C, v některých dnech budou vystupovat i nad tuto hodnotu. Budou tedy ve vztahu k současnému období vysoce nad dlouhodobým normálem. Ochlazení je zatím v nedohlednu, spolehlivé předpovědi vidí tak na konec týdne a dále nemá cenu počasí zatím počítat. Při prognóze nad 7.den dopředu existuje vždy více variant vývoje počasí, které je závislé na dění v tlakovém poli nad celou Evropou. Tvrzením, že v dohledné době k výraznějšímu ochlazení s návratem zimy do všech poloh a s dlouhodobějším ochlazením a návratem zimy do horských poloh, je poměrně spolehlivě řečeno jak by se mělo počasí v dalších dnech ubírat a jak dlouhé bude oteplení.

Čerstvé proudění přinese i silný vítr

Druhá polovina týdne bude i dosti větrná, neboť ze západní Evropy se budou částečně do Evropy střední dostávat oblasti nízkého tlaku vzduchu a nad centrální Evropou tak vznikne tlakový rozdíl mezi těmito nížemi a oblastí vysokého tlaku vzduchu rozprostírající se nad jižní a jihozápadní Evropou. V důsledku vyrovnávání tohoto rozdílu se budou vyskytovat silnější poryvy větru. Zatím nelze přesně určit kde a kdy bude foukat silnější vítr, patrně to ale bude od čtvrtka, kdy bude dosahovat vítr místy nárazů. Obecně lze opět konstatovat, že počasí bude oproti minulým týdnům postupně během tohoto týdne větrné, vedle převahy velké oblačnosti, častých srážek a počasí nevykazujícího znaky zimního rázu, ohledně teplot a s nimi souvisejícího skupenství srážek. Větrný ráz počasí je stejně jako teplý a vlhčí ráz s touto cirkulací spojen vždy.

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv